Ți-am păstrat un loc alături de noi. Împreună construim Cercul. Cercul de Donatori Cluj.

Punem resurse împreună pentru cele trei proiecte propuse pe tema Mini A.B.C. Acțiune.Beneficiu.Comunitate.

Program de mentorship in parkour/freerun,

Organizația IvenTEAM

Proiectul își propune combaterea sedentarismului prin promovarea sportului parkour/freerun în aer liber și utilizarea mobilierului stradal într-un mod creativ, respectiv reciclarea și amenajarea de spații urbane din orașul Cluj-Napoca potrivite pentru acest tip de sport. Parkour-ul sau freerunning-ul, cum este de asemenea denumit, include elemente din spațiul cotidian, artificial sau natural, cum ar fi balustrade, pereti, copaci, clădiri.

Proiectul exprimă ideea de comunitate în cea mai puternică formă a sa prin principul de non-rivaliate, deoarece fiecare traceur are stilul propriu de a se mișca si contribuie în procesul de învățare al celorlalți membrii. Comparat de unii cu artele marțiale, cascadoriile sau dansul, parkour-ul poate fi descris ca  o artă a vieții de zi cu zi. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt 25 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15-30 de ani din toate cartierele clujene.

PlayMănăştur – Parc comunitar de socializare şi joacă,

Asociația Studenților Arhitecți Cluj în parteneriat cu inițiativa La Terenuri (coordonată de Colectiv A)

Proiectul propune crearea unui Parc Multifuncţional în spațiul “La terenuri” din Mănăștur. Acesta va fi realizat cu tinerii din cartier, conform nevoilor stabilite împreună cu ei şi având următoarele funcţiuni: platforma comunitară, joacă, relaxare, socializare, întâlnire, loisir, activităţi sportive, evenimente culturale. Vor fi realizate noi tipuri de design de mobilier urban de joacă şi socializare, oferind o optimizare a spaţiului, multifuncţionalitate și flexibilitate. De exemplu un loc de joacă în timpul zilei, poate deveni după amiaza-seara loc de întâlnire între adolescenţi şi adulţi pentru discuţii, dezbateri, jocuri de cărţi sau un spatiu-amfiteatru în timpul evenimentelor culturale spontane sau organizate.

Prin realizarea Parcului va fi consolidată grija faţă de un spaţiu comun construit, va fi re-creată o cultură şi un spaţiu de liberă exprimare în cartier care să fie gestionate de cetăţenii activi mănăştureni. De Ce La Terenuri? Pentru că este singura zonă verde vastă din cartierul Mănăştur cu risc de a fi construită.

Piețele volante,

Asociația Studenților Arhitecți Cluj

Proiectul dorește să promoveze comerțul producătorilor locali de legume, fructe și alte produse prin construirea unei prototip pentru infrastructura piețelor mobile din orașul Cluj.

Situația curentă a piețelor clujene cere o dezvoltare pe termen mediu și o completare a strategiei și viziunii cu privire la setarea unor reguli în alegerea locurilor unde se amplasează piețele, respectiv a unei infrastructuri de bază. Lipsa acestora face ca piețele să devină improvizate, scăzând încrederea cumpărătorilor în produse, în timp ce crearea unui mediu insalubru îngreunează munca comercianților în încercarea lor de a încropi spații de depozitare, prezentare, șezut, umbră, etc. Construirea unui prototip de mobilier pentru piețele volante va contribui la creșterea vizibilității și interfața cu publicul a acestor piețe care contribuie la sănătatea publică, promovarea economiei locale, coeziunii sociale pentru vecinătăți și vitalizarea spațiilor publice. Acest prototip se dorește a fi multiplicat apoi printr-o inițiativă de antreprenoriat social ce se dorește a fi asumată de primărie.

Urmăriţi  prezentarea integrală a conceptului CDC: aici , catalogul proiectelor aici  și video de la ediția anterioară aici