Știintescu Cluj - Fondul de stimulare a excelenței în educației în științe, technologie, inginerie și matematică este un program care promovează educația în aceste domenii în rândul elevilor și profesorilor din Cluj. Educația de tip STEM (science, technology, engineering and mathematics) reprezintă o abordare interdisciplinară, în care științele, tehnologia, ingineria și matematica sunt învățate și aplicate împreună. Investiția în educația STEM ține de o viziune care prioritizeaza tehnologia și inovarea în dezvoltarea societății. De cunoștințele în științe, tehnologie, inginerie și matematică depinde capacitatea noastră de a dezvolta produse mai noi și mai eficiente, de a ne îmbunătăți sănătatea, de a găsi surse de energie mai curate și mai eficiente, de a proteja mediul etc. Credem că apropierea deliberată și “senină” a elevilor către acest domeniu, apropiere pe care vrem să o facilitam prin acest program, este un prim pas spre un viitor în care vrem să privim cu încredere.

Știintescu  – Fondul de stimulare a excelenței în educație STEM este un program dezvoltat initial de patru fundații comunitare (București, Cluj, Iași, Sibiu), împreună cu Romanian American Fundation, care își propune să ajute elevii să își cultive pasiunea pentru inovație, tehnologie și științe. Din anul 2016, in programul national s-au alaturat si fundatiile comunitare Braşov, Bacău, Făgăraş, Prahova, Oradea şi Mureş. Prin Stiintescu se finanțeaza proiecte de valoare mică și medie care fac știința atractivă pentru copii si tineri. Din acest fond se pot finanța, de exemplu, târguri de științe organizate de elevi, cluburi de științe și experimente, materiale didactice sau participarea la cursuri de formare prin metode inovative, programe educationale non-formale, echipamente educationale, etc.

Fondul Stiintescu Cluj presupune implicarea Romanian-American Foundation, precum si a companiilor locale. Romanian-American Foundation ofera jumătate din fondurile de derulare a proiectului ($15.000). Fundatia Comunitara Cluj, prin intermediul companiile locale cu interes direct in educatia de tip STEM și care sunt interesate sa sprijine initiativa - va veni cu a doua jumatate a sumei.

Școlile sau companiile care sustin initativa pot propune proiecte care vor fi analizate de comitetul programului. Inițiativa va răspunde criteriilor STEM Cluj – astfel sunt incurajate proiectele interdisciplinare si cu pronuntat caracter aplicativ, implicand creativitate si abordand probleme/teme de actualitate.

Aplicantul este reprezentat de o echipă interdisciplinară formată din profesori, elevi, reprezentanți ai unor organizații non-profit, alți voluntari sau experți. Ideal este ca un profesor  să coaguleze un astfel de grup și să aibă viziunea unei astfel de campanii pe care ulterior să o propună direcțiunii și să implementeze cu sprijinul acesteia.

Pentru detalii, vizitati www.cluj.stiintescu.ro