Terapie pentru viitor. Intensivă
Lansat în 2021, Fondul Viață pentru Nou-Născuți adresează problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale. Prima linie de finanțare a oferit 4,5 milioane de lei pentru șase proiecte prin care au fost achiziționate 180 de echipamente și aparatură medicală conexă, a fost implementată o soluție de telemedicină la Târgu-Mureș și a fost organizat un training on the job și specializare avansată în manevre de îngrijire și resuscitare nou-născuți pentru 30 de medici și asistente medicale. Iar toate acestea au asigurat condiții mai bune la venirea pe lume pentru 11.000 de nou-născuți și condiții optime pentru ca 200 de medici și asistenți medicali să-și facă eficient treaba.
Fundația Comunitară Cluj a câștigat în runda a doua de finanțare din acest fondu un grant în valoare de aproximativ 50.000 de euro pentru dotarea cu aparatură vitală a secției de terapie intensivă de la Clinica de Neonatologie 2 Dominic Stanca.
Pentru că funcțiile vitale ale nou-născuților de la terapie intensivă trebuie monitorizate permanent, iar personalul medical este uneori insuficient (8 asistente pe terapie intensivă, care lucrează în ture de 12 ore/8 paturi pe secție), vom achiziționa o stație centrală de monitorizare care să poată fi accesată în orice moment din camera de gardă. În acest fel, se va putea interveni rapid, când apare o urgență, ceea ce va reduce riscul de deces și/sau limitarea sechelelor produse de o intervenție tardivă.
Parte din copiii îngrijiți în terapie intensivă necesită resuscitare la naștere, iar ghidurile naționale și europene impun utilizarea de mixere aer-oxigen (și nu utilizarea de oxigen pur) și atunci e nevoie de achiziționarea unor blendere care permit monitorizarea concentrației de oxigen în gazul cu care se ventilează copiii la sala de naștere. Prin „Viață pentru Nou-Născuți” vom achiziționa cel puțin un asemenea blender.
Tot în contextul unei bune funcționări a compartimentului de Terapie Intensivă vom achiziționa o hotă de flux laminar care asigură prepararea în condiții sterile a soluțiilor perfuzabile, astfel încât să fie eliminat riscul de infecții nosocomiale.
În cazul Clinicii Stanca, aceste investiții au mai mult rol preventiv, decât reparator, iar acest lucru ne bucură, pentru că nu se întâmplă foarte des în România.
Obiectivul Clinicii Stanca este creșterea ratei de supraviețuire a prematurilor foarte mici (inclusiv sub 1000 de grame) și reducerea mortalității neo-natale precoce, care în 2022 a fost de 0,1 la mie în 2022, oricum cu mult sub cifra pe țară – 2,4 la mie, în 2020..
În decursul timpului, prin investiția în infrastructură și aparatură, numărul de decese a scăzut de la 15-20 pe lună – la sfârșitul anilor 90, la 10 decese pe an – în prezent. Dacă la începutul anilor 2000, rata de supraviețuire a prematurilor sub 1500 de grame era sub 20%, în prezent decesele înregistrate se datorează în primul rând malformațiilor congenitale și nu pre-maturității.